ДОБРО ДОШЛИ У ОСНОВНУ

МУЗИЧКУ ШКОЛУ “Божидар Трудић”

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ И УПИС

РЕЗУЛТАТИ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА ШКОЛСКЕ 2024/25

На овој страници можете пронаћи пријаве за упис и остала документа, термине пријемних испита и контакт телефоне 

МЕМОРИЈАЛ КОСТА МАНОЈЛОВИЋПровера музичких способности састоји се из провере одређених области:

 1. музикалност – певање једне од понуђених или неке друге дечије песме
 2. музичка меморија – понављање певањем тонова и краћих мелодијских мотива које наставник свира на клавиру
 3. ритам – понављање задатих ритмичких мотива уз тапшање

ПРЕДЛОГ ДЕЧИЈИХ ПЕСМИЦА ЗА ПРИЈЕМНИ

                    (кликни на наслов)

  1. Лептирићу, шаренићу
  2. Пролећна песма
  3. Данас нам је диван дан
  4. Заклео се бумбар
  5. Химна Светом Сави

… и остале дечије песме по избору детета

УЗРАСТ ДЕЦЕ ЗА ПРИЈЕМНИ

Из Статута Школе о одговарајућем узрасту деце за пријемни:

Члан 58. 

 Основно музичко образовање траје од четири до шест година и остварује се у и остварује се у два образовна циклуса, у складу са наставним планом и програмом и Школским програмом. Изузетно, основна музичка школа може да остварује и програм средњег музичког образовања и васпитања. Дужина трајања школовања у школи зависи од главног предмета који који ученик изучава и за који стиче основно музичко образовање, а може бити од четири до шест година .

 Шестогодишње образовање садржи програм образовања за ученике инструменталних класа : Клавир, гитара, виолина, хармоника, флаута, кларинет и саксофон.

Четворогодишње образовање за ученике класе соло певања.  

Упис ученика у ОМШ 

Члан 59. 

У основну музичку школу може да се упише дете и ученик основне и средње школе који положи пријемни испит за утврђивање музичке способности, у складу са планом и програмом наставе и учења основног музичког образовања и васпитања.

На  пријемном  испиту  за  утврђивање  музичких  способности  за  упис  у  основну  музичку  школу  проверава  се  нарочито : слух (мелодијски и хармонски), музичка  меморија, осећај  за  ритам,  као  и  психолошка  способност  детета.  Пријемни  испит  полаже  се  пред  комисијом  коју  чине  три  наставника  школе.  Пријемни испит полаже се током априла,мај, јуна и августа месеца у роковима које школа( педагошки колегијум и наставничко веће) одреди. Резултати пријемног испита треба да се објаве најкасније у року од 10 дана од дана завршетка последњег термина пријемног испита у јуну месецу.

            У први разред основне музичке школе може да се упише  ученик  који на пријемном испиту постигне  најмање 40 бодова, а на основу ранг листе коју школа сачињава у складу са потребним бројем ученика.

Ученик који није завршио први циклус основне музичке школе може да се упише у други циклус након положеног испита за проверу знања.

Ученик основне музичке школе може да настави стицање музичког образовања и васпитања по јединственом школском програму за таленте, ако се утврди да има изузетне музичке способности.

Термини за пријемни испит су:

 1. Смедеревска Паланка, 25. маја од 16 сати и 7. јуна од 17 сати.
 2. Петровац,  20. маја од 11 до 18 сати и 3. јуна од 11 до 18 сати
 3. Лапово, 27. маја од 12-16 сати и 10. јуна од 12-16 сати
 4. Свилајнац, 11. јуна од 17 сати
 5. Велика Плана, 24. маја од 17 сати и 4. јуна од 17 сати

За све додатне информације можете нас контактирати на 026 317490 или путем мејла sekretarbtrudic@gmail.com (за Смедеревску Паланку).

 • За Велику Плану, информације на телефон: 0604560064, Милан Лазић; 0648049152 Јелена Марић
 • За Петровац: 0600314782, Драгиша Антић
 • За Лапово и Свилајнац: 0604560068, Дејана Банковић

Попуњене и потписане обрасце можете послати на горе наведену адресу

ОБРАСЦИ И ПРИЈАВЕ

Образац пријаве за припремни разред 
Образац за пријемни Паланка, Плана
Образац пријемни Лапово
Образац пријемни Петровац
Образац пријемни Свилајнац

Образац за ванредни

Зашто је добро бавити се музиком?

Као део опште културе, упознавање класичне музике је прилика да се деца сретну са музиком која најчешће није заступљена у масовним медијима. Упознавање и бављење класичном музиком, између осталог, учи нас да квалитетно организујемо своје слободно време.

Зашто је бављење музиком важно за дете?

Музика може имати велики значај у развоју личности детета.

Развијањем музичких способности, код детета се развија низ посебних способности, које могу бити од вишеструког значаја како у детињству, тако и касније током живота.

Развојем слуха, вида, интелигенције, пажње, моторике, вербалног изражавања, способности читања, учења страних језика, математичке и креативне способности, као и социјалне прилагодљивости, емотивно-естетски живот детета у многоме се може обогатити.

Утицај музике на учење

Резултати до којих су дошли научници јасно говоре у прилог значаја музике за музички и општи развој детета. Пожељно је да родитељи од најранијих дана обезбеде својој деци музички подстицајну средину са искуствима која ће позитивно утицати на развој њихове способности мишљења.

Испитивање у вези музике на развој детета

Психолози Шо (Shaw) и Рошерова (Raucher) доказали су да је музика од велике користи у процесу образовања и развоја мозга. Слушањем класичне музике побољшавају се памћење и концентрација, а учење свирања неког инструмента показује да се увећава специјално (просторно) расуђивање, координација покрета и расподела пажње.

Класична музика побољшава меморију, креативност, продуктивност и повећава мождану активност.

Певање побеђује астму

Певање или свирање дувачког инструмента може да побољша дисање и делимично помаже људима који имају проблема са плућима, као што је астма или хронична опструктивна болест плућа. Зато болница у Лондону чак нуди часове певања пацијентима са дисајним проблемима.

Певање помаже људима да дишу ефикасније, користећи стомачне мишиће како би узимали дуге, дубоке удахе.

Ново немачко истраживање је показало да људи који свирају дувачки инструмент, имају знатно мање шансе да развију слип апнеу, поремећај који изазива хркање и прекид дотока кисеоника током сна.

Ритам гради мозак беба

Утицај музике на телесно, ментално, емоционално и духовно стање људи познат је одавно, а сада је и научно потврђен. Амерички истраживачи открили су позитиван утицај Моцартове музике на математичку интелигенцију и оријентацију у простору код деце, а познати британски виолиниста Јехуди Мењухин тврди да музички талент дугује родитељима који су певали и свирали пре него што се родио.

Песмице смирују болесну децу

Истраживање је показало да је песмица “Твинкл, Тинкл…”, коју су хоспитализована деца слушала, спречавала ритање и плач.

Успаванке делују на нерођену децу

Др Мишел Одент верује да труднице имају природну потребу за певањем свом детету, а у прошлости су жене широм света увек певале успаванке својој деци и бебама.

 
 
119060660_112552643915576_2143109763441582019_n

Основна музичка школа “Божидар Трудић”

 1. Октобра 13, Смедеревска Паланка 

Радно време школе 

Понедељак -Петак 08-19 часова

Субота  08-15 часова 

Недеља – затворено